Så tänder man ett bålfat
Vi vill gärna ha det mysigt i trädgården, men hur startar man egentligen en eld i en eldstad? Bör du göra det på ett visst sätt eller bara som du alltid har gjort? Frågorna är många, men det är faktiskt ganska enkelt om man följer instruktionerna.
När du skaffar en eldstad ska du överväga:
- Vilka saker du behöver
- Hur du tänder bålet på ett miljövänligt sätt
- Säkerheten omkring användningen av eldstaden
Allt detta kommer vi in på i texten nedanför, där du kan inspireras i användningen av bålfat och eldning med ved. Principen är densamma när det kommer till våra trädgårdskaminer med vedeldning.
Det behöver du för att komma igång
Naturligtvis ska man använda en typ av eldstad eller bålfat, som veden kan staplas säkert i. Materialen är ofta stål, järn eller aluminium, som kan hantera värmen från de vackra flammorna.
Utöver det ska man använda bränsle, som i detta fall är vedträ. Dessa ska placeras i eldstaden så att det kan bildas lågor i din trädgårds nya mittpunkt. Dock krävs det mer än en tändsticka för att få brasan till att fatta eld.
Det är svårt att få stor ved till att brinna. Därför används så kallad tändved; mindre, torra träbitar, som lättare fattar eld. Tändved kan karvas från en vedkubb, eller köpas separat.
Slutligen används tändkuber eller tändpåsar. Dessa antänds lätt och är lämpliga för att snabbt få igång bålet, vilket är en viktig del av en miljövänlig förbränning.
Bål och säkerhet
Eld är alltid farlig om den inte behandlas med respekt och sunt förnuft. Undvik snabba rörelser nära elden och be barn att hålla avstånd till eldstaden.
Självklart är det viktigt att eldstaden är robust och av bra kvalitet, så att det krävs mycket för att den ska välta. Ha en hink vatten på sidan av bålet, så att om olyckan är framme och bålfatet välter, kan vattnet hjälpa dig att släcka elden.
Tänk noga över väderförhållanden i kombination med öppen eld. I torra sommarperioder ska man vara extra försiktig med eldning, och alltid följa myndigheternas råd.
Hos Brandskyddsföreningen finner du fler råd för eldning utomhus.
Tändning av ved i en eldstad
Ved ska alltid eldas korrekt, dels för att skydda miljön och dina grannar från rök, men också för att skapa en bättre förbränning. Det är viktigt att elden håller en hög temperatur, då detta säkerställer en bra förbränning. Detta kräver att du använder torr ved och tänder bålet enligt dessa instruktioner.
Du börjar med att lägga veden i botten av eldstaden. Ovanpå läggs tändveden som är lättare att tända än de stora vedkubbarna. Mellan tändveden placeras tändkuber eller tändpåsar, som snabbt kan starta elden. Vi rekommenderar att använda miljövänliga tändkuber och tändpåsar för att skona miljön. Slutligen tänder du brasan med en lång tändare eller tändstickor.
Följdordningen för tändning är därför sådan:
- Eldstad
- Ved läggs på bålet
- Tändved läggs på veden
- Tändkuber eller tändpåsar placeras mellan tändveden
- Tändkuberna eller tändpåsarna antänds med en tändare
Detta ska du inte göra:
- Undgå att lägga för mycket ved på bålet åt gången. (Håll dig till 1-2 vedkubbar.)
- Använd inte våt ved.
- Använd inte tändvätska.
- Undgå att bränna kemiska produkter i bålet, så som mjölkkartonger eller liknande.