Så använder du rökning i Morsø en ugn
Rökning av kött i Morsø ugn
Rökning av kött är inte särskilt besvärligt – inte i en Morsø ugn. Det enda du behöver är kött, rökträ och en grill där du kan stänga inne röken med köttet.
Här har du en liten guide med tips och tricks för hur du får den bästa upplevelsen när du röker kött.
Välj rätt material när du röker
Innan du börjar röka med din grill ska du välja vilken typ av rökträ eller flisor du ska använda. Du kan till exempel använda körsbärsträ, äpple, ek eller nötträ. Undvik att använda gran, tall eller andra barrträdssorter när du röker, de innehåller nämligen kåda som kan tillföra maten en bitter bismak.
Exempel på träsorter till kött
Ljust kött (Fisk och Fågel): Till exempel flisor från fruktträd.
Nötkött eller liknande: Till exempel ek eller andra kraftiga rökflisor Generellt är ett bra rökträ alltid torrt, utan bark och helt rent – det vill säga utan färg eller andra kemikalier.
Gör om grillen till en rökugn
För att kunna röka i ugnen krävs det att ugnen kan hålla inne röken. I Morsø Forno uteugn och Morsø Forno Grill II är det möjligt att röka kött, det enda du behöver är en ugnsdörr och en smokeeper, så är du redo!
Så här gör du:
1. Tänd grillen som normalt
2. Om det är möjligt kan du kontrollera temperaturen inne i ugnen för att se om den har den temperatur som ditt recept kräver. Fornon ska vara genomvarm, men undvik stora lågor, då det innebär att det inte blir någon rök.
3. Skjut undan glöden i ugnen så den skapar en halvcirkel, här kan du med fördel använda askaskraparen från Morsø. På det här sättet undgår du en för intensiv värme.
4. Sätt in grillinsatsen med köttet och strö över en handfull av rökspånen på glöden närmast köttet.
5. Placera sedan snabbt locket på Fornon så du bevarar röken. Lägg sedan antingen smokeepern på skorstenen eller en fuktig handduk.
Sen är det bara att vänta tills köttet har uppnått den rätta temperaturen. Ta sedan ut köttet och låt det vila innan du skär i det för att bevara saften.
Se hur Gorm använder rökning i Forno ugnen.