Så tänder du din Morsø ugn
Tändning av Morsø Forno ugn
Att tända Fornon kan jämföras med att tända en brasa. Placera de stora vedbitarna i botten och massor av smått i toppen. Du kan nästan inte sätta för mycket ved, så fyll bara på.
När tändveden är uppeldad fördelas den på den mittersta stenen, vart efter man kan fylla på mer ved. Om ugnen ska användas till att baka pizza kan du använda fint huggen ved för att få en snabbare antändning.
När nästa omgång ved också brunnit ner kan det fyllas på tills en önskad mängd glöd har åstadkommits. Du kan med fördel använda Morsøs eldtång för att inte bränna fingrarna.
Använd den rätta veden
När du använder ugnen ska veden alltid vara torr, ren och obehandlad. Använd aldrig drivved så det innehåller stora halter salt som kan skada ugnen. Det här heller inte bra att använda träsorter med mycket kåda, impregnerat trä, spånplattor m.m. de kan utveckla giftiga gaser som man inte vill ha i sin mat.
Pizzabakning
Om ugnen ska användas till pizzabakning ska den var riktigt varm och elden ska skjutas åt sidorna i ugnen. Ugnen är redo för pizzabakning efter ca 30–60 minuter. Läs mer om pizzabakning i Morsø ugnen här.
Se när Gorm tänder Forno ugnen.