Se till att din eldstad är säker
Om du har skaffat en eldstad är du förmodligen intresserad av att se till att säkerheten är i ordning när du tänder lågorna! Därför har vi skapat den här guiden som ger dig all information du behöver för att se till att du använder din eldstad på ett säkert och ansvarsfullt sätt.
När man har att göra med eld finns det alltid en viss fara, men denna fara kan minskas avsevärt om du vet vilka säkerhetsåtgärder du måste vidta i samband med att du har eld i trädgården, på terrassen eller var du än vill placera din eldstad - du kan placera en eldstad på de flesta ställen!
Detta är fördelen med ett eldfat i stället för att göra en egen eld eller bygga en eldplats - du kan placera det var du vill och du kan lätt flytta det. Om du inte redan har en eldstad för sommarkvällarna kan du hitta exakt det som passar dig och din trädgård här:
Saker du behöver ha redo innan du börjar elda i din eldstad
- Rent och torrt trä! Både små och stora bitar. Det är viktigt att träet du använder till din eld är torrt så att det inte skapar för mycket rök, och att det inte är behandlat så att det kan skapa miljöskadliga och giftiga ångor.
- Miljövänliga eldstartare, träbriketter, tändvätska eller liknande. Dessa produkter gör det lättare för dig att få igång din brasa.
- Tändare eller tändstickor. Det kan vara onödigt att nämna, men naturligtvis behöver du lite eld för att det ska bli upplyst.
- Vatten! Det är viktigt att alltid ha vatten i närheten eller en stor hink med vatten nära elden.
- En eldkvävare, brandsläckare, eller liknande. Det är en bra idé att ha ett verktyg för att flytta eller kratta glöden, både när elden är tänd, men också när den ska tändas eller släckas.
- Valfritt: Du kan få ett metallock för eldfat/bålfat. Med ett lock till din eldfat kan du se till att inget regn kommer in i fatet.
- Tillval: En bottenplatta för en eldstad. Om du vill säkra eller skydda undersidan under eldstaden kan det vara en bra idé att ha en platta under elden.
- Bålgaller i rostfritt stål eller svart bålgaller: Om du behöver göra mat över elden kan det vara värt att investera i ett galler till elden. Här kan du både lägga gallret på kanten av eldstaden.
- Bålstativ Du kan också använda ett stativbålställ med ett grillgaller i för att lägga över eldstaden.
-
Eldskål: Du använda en lägereldsgryta för att laga mat på elden. Det kan sättas direkt i elden och ger en jämn värme.
-
Stekpanna av gjutjärn: Du kan också få en gjutjärnspanna att använda över elden. Den kan t.ex. sättas på en lägereldsgrill och är perfekt för matlagning ute i naturen.
Säker placering för ett eldfat
Som utgångspunkt är det lämpligt att ha ett minsta avstånd till byggnader på 10 meter. Det höjs dock till 15m om byggnaden har ett mycket brandfarligt tak, till exempel ett halmtak. Avståndet på 15 meter gäller även brandfarliga produkter, explosiva eller brandfarliga ämnen, barrträd, ljungtäckta områden eller annan brandfarlig vegetation och brandfarliga åkergrödor.
Avstånden på 10 och 15 meter fördubblas dock med starka vindar. Och om vindhastigheten överstiger 10,8-13,8 m / sek., får inte elden antändas alls.
Säker yta för eldstaden
- Kakelplattor
- Grus
- Sand
- Gräs (så länge det inte är särskilt torrt)
- Smuts
Tänd och släck din eld säkert
Tänd din eld på rätt sätt
När du behöver tända din eldstad är det en bra idé att stapla elden med stora träbitar i botten och mindre bitar högst upp. Detta kommer att göra det lättare att få igång elden snabbare.
Hur du släcker din eldstad säkert
Det kan också vara en riktigt bra idé att bara hälla lite vatten på elden, för att se till att den är helt avstängd.
Som nämnts är det i allmänhet viktigt att alltid ha vatten lättillgängligt när man gör upp eld. Både för att släcka elden, men också för att elden kan sprida sig till torrt gräs eller liknande, som kan antändas genom flygande glöd från elden, som måste släckas snabbt eller så kan man bränna sig själv och området, är det därför viktigt att snabbt lägga vatten på det brända området.